Om oss

OM OSS


Jag, Lina Fransson, startade ett katteri med stamnamnet: SE*Mirror 2011. I år,2018, fick jag en kollega, Carina Wihlborg, så nu har vi katteriet tillsammans.


Vi tycker det är viktigt att man säljer kattungar som är både fyskiskt, psykiskt och genetiskt friska. Därför är alla avelskatterna PK-testade och gör HCH-scanning. Eftersom det fanns få la permer i början var det viktigt att avla rätt så man inte förstör den sunda friska ras som la permen är.


2009, träffade jag, Lina, kattrasen La Perm. Jag har haft allergi och astma sedan jag var 5 år men när jag träffade dessa katter kände jag varken av min astma eller allergi. Bestämde mig då för att skaffa en La Perm. Det dröjde dock 2 år innan jag hittade den jag ville ha. Det var Nils-Master från Blå katten som jag föll för. Hans himmelsblåa ögon och helt underbara temperament är något som får en att smälta. Hans tillgivenhet är något jag hoppas kommer att gå i arv till hans avkommor.


Jag, Carina, är också allergisk mot katter och La Perm är den enda kattrasen som jag klarar av. Jag började som fodervärd åt en fantastisk La Perm, S*Ägirshus BC Plommon och efter ett antal kullar med olika katter, så bestämde jag och Lina oss för att hjälpas åt.
Hälsoprogram


Än så länge finns inget hälsoprogram för La perm, men det kommer att komma. Vi testar ändå alla mina avelskatter mot PK och HCM för vi tycker det är viktigt.


Pyrovatkinas brist (PK-brist) är en ärftlig blodbrist som man kan testa om katterna bär på genom ett enkelt salivprov. Vid PK-brist fungerar inte enzymet pyrovatkinas normalt vilket påverkar de röda blodkropparna. Om katten har ett anlag för PK-brist blir katten inte sjuk utan endast om den har dubbla anlag. Det är därför viktigt att veta om sin katt är bärare av anlaget och i så fall para denna med en katt som är fritestad, alltså inte har något anlag alls för PK-brist.


Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en ärftlig hjärtmuskel sjukdom som man kan kolla om katten har genom att göra en HCM-scanning.  Man gör scanningen från dess att katterna är 1 år eftersom sjukdomen oftast bryter ut mellan 1-3 års ålder.

Historia


La perm är en kattras som blir vanligare och vanligare i Sverige. Men finns fortfarande de som aldrig hört talas om La Perm.


Rasen La perm kom från en mutation bland katterna på en gård i Dalles. Det var år 1982 som det föddes en helt naken kattunge på en gård i Dalles, Oregon. Denna lilla kattflicka överlevde och fick så småningom päls. Pälsen var mycket mjuk och alldeles lockig. Hennes ägare, Linda Koehl, gav henne namnet Curly. Curly fick i sin tur kattungar som också var lockiga och fler och fler lockiga kattungar dök upp på gården.


Linda Koehl övertalades att visa upp en av sina lockiga katter på en kattutställning. Hon fick senare hjälp att grundlägga La Permen som en ras. I och med att den lockiga genen är dominant så tillåts utparning. Nu gäller endast utparning med huskatt. Fram till 2015 sen kommer troligen bara la perm få paras med La perm och ev med vissa förtbestämda raser.


År 2003 kom den första La Perm katten till Sverige.


Vid köp av katt/parning


Vi är väldigt måna om att våra katter ska komma till riktigt bra hem. Därför skriver vi några rader här för att göra flytten så lätt som möjligt.


Har man katt sedan tidigare som ska vänja sig vid den nya familjemedlemmen? i så fall kan det vara bra att förbereda sin katt med att plugga in feliway i eluttaget. Feliway är en syntetisk feromonlösning som motsvarar kattens ansiktsferomon. Detta feromon förebygger och minskar stressen hos katten som kan bli vid förändringar. Feliway gör katten lugnare och tryggare.


Oftast om man har en katt sedan innan, oavsett ålder, så kommer katterna att fräsa på varandra i början. Det kan går på några dagar men det kan också ta flera veckor innan de slutar fräsa på varandra. Oftast är det bra att leka med dem tillsammans för att det ska vänja sig lite fortare vid varandra. Kattmynta kan hjälpa till. Kattmynta ökar leklusten.


Är det en kattunge som kommer hem till er kan det ibland vara bra att vänja sig vid ett rum åt gången. Då blir det lättare att hitta till kattoaletten och så blir det inte för mycket nytt på en gång.


Våra La Permer kostar 13000 kr. Man betalar 3000 kr i handpenning, som inte betalas tillbaka, och när man hämtar katten betalar man resterande summan. När man har betalt handpenningen skriver vi ett tingningsavtal och vid hämtningen skriver vi ett köpekontrakt. Beroende på var kattungen befinner sig, så ombesörjer vi transport till tågstationen i Hässleholm eller Malmö.


Vid hämtning av katten är den vaccinerad mot kattsnuva och kattpest två gånger. Den är avmaskad och chipmärkt. Katten har stamtavla och en dolda felförsäkring som gäller i 3 år. Katten är också veterinärsbesiktad. En veterinärsbesiktning gäller i 7 dagar därför är det viktigt att hämta katten i tid för att försäkringen ska gälla.


Vill man köpa en parning av någon av hanarna så är priset 3000 kr för parningen och därefter 2000 kr per levande kattunge.